Fenomen ulične mode

Zaljubljenici u modu uspjevaju ukombinovati nespojivo i zbog svoje originalnosti služe kao inspiracija mnogim modnim dizajnerima. Vrijeme kad su cipele i torba morali biti u istoj boji su stvar prošlosti, jer u uličnoj modi više nema pravila. Fenomen mode ne obuhvata samo način odjevanja, već i druge oblike čovjekovog izražavanja. Najbitnija karakteristika mode uopšteno je prolaznost. Ono što je danas moderno, već sutra je dosadno i “out”, a trendovi nam se opet vraćaju samo u drugom obliku.

200152-OYMSD5-791.jpg

Ulična moda je vrlo specifičan žanr, jer za razliku od modnih revija, mnoge interesantne ideje  ne bivaju dokumentovane. S pojavom novih medija i razvojem tehnologije omogućeno je da napravimo fotografiju bilo kada, kao i da je u vrlo kratkom vremenskom periodu podijelimo na društvenim mrežama. Baš zbog toga, mnogi modni blogovi postali su mjesta gdje zaljubljenici mode pokazuju svoje modne kombinacije, te svojom kreativnošću i osjećajem za estetiku uspjevaju nametnuti nove trendove.

Za razliku od velikih svjetskih metropola, BiH se ne može posebno pohvaliti smjelošću modnih zaljubljenika. Ipak, treba naglasiti dolazak postepenih promjena i u našem društvu. Sve više djevojaka prelistava modne magazine i interesuju se za odjevne kombinacije modnih blogera i poznatih. Muškarci češće obraćaju pažnju na svoj izgled i nerijetko ih viđamo u kupovini.

This slideshow requires JavaScript.

„Moda nisu nužno etikete i brendovi. Ona je nešto dublje što dolazi iz nas“. – Ralph Lauren

Ulična moda sve više doživljava ekspanziju. Mnogi svjetski brendovi nalažu šta je “IN”, ali pažnja se prvenstveno posvećuje originalnosti i stilu pojedinaca. Moderno je ono u čemu se dobro osjećamo i kada kroz odjeću ponešto kažemo i o svojoj osobnosti.  Robovanje trendovima je stvar prošlosti i u uličnoj modi.

 

Advertisements

5 responses to “Fenomen ulične mode

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s